DISCOVER THE NEW COLLECTION

X

The New York Barbershop

The New York Babershop is een begrip in Rotterdam. Gelegen in Hotel New York knippen de barbiers al decennia lang het haar van ons Rotterdammers. Sinds jaar en dag is The GoodPeople onderdeel van het barbiers kostuum gedragen door het personeel. Reden genoeg dus om Robert eens aan de tand te voelen over zijn zaak, zijn toekomstplannen en de rijke historie van de shop. 

Robert, vertel – een eerste introductie van The New York Barbershop. 
Lang voordat de hype rondom de barbershops in Nederland startte, dit was zo een vijf jaar geleden, hadden wij al een originele “oldschool” barbershop, The New York Barbershop, in het centrum van Rotterdam. Mannen konden zich hier laten knippen en scheren in een relaxte, café achtige sfeer.

Hoe oud is The New York barbershop?
The New York Barbershop is ontstaan vanuit het traditionele familie bedrijf opgericht in 1884. In zijn huidige vorm en met het hedendaagse concept is The New York Barbershop nu sinds 25 jaar gevestigd in Hotel New York op de Wilhelminapier.


 

De barbier zit dus al een aantal generaties in de familie, hoe is de zaak ooit begonnen?
Het begon in 1884 in het centrum van Rotterdam waar Johannes Lagerman zijn eerste barbierswinkel opende. Zijn zoon Johan moest vanwege de crisis al vroeg van school en werkte vanaf zijn twaalfde jaar mee als herenkapper in opleiding.

Johan heeft eind jaren 30 de zaak overgenomen en heeft dit 70 jaar volgehouden. Zelfs in de oorlogsjaren, nadat zijn barbershop het bombardement niet overleefde, bleef hij zijn klanten (per fiets) aan huis knippen. Halverwege de oorlogsjaren opende Johan een “noodwinkel”, een soort houten barak aan de rand van het verwoeste centrum, waar hij zijn barbierszaak doorzette.

Halverwege de jaren 50 huurde hij een ruimte op de Nieuwe Binnenweg. In 1960 opende zijn zoon John een dames kapsalon in dezelfde straat. In die tijd werden mannen en vrouwen nog niet in een en dezelfde ruimte geknipt, dat was pas begin jaren 70 toen de unisex kapsalons werden geopend. Die periode betekende ook dat de heren
kappers langzaam uit het straatbeeld verdwenen omdat zij niet trendy genoeg waren. Lang haar bij mannen kwam in de mode, “hippe” coupes met kleurtjes beheersten het straatbeeld. De old school strakke opgeschoren coupes maakten plaats voor los vallende lokken en matjes, geïnspireerd door David Bowie, the Bee Gees en Queen. Ook ons familie bedrijf werd een unisex zaak.
In die periode (1977) begon ik mijn carrière als leerling kapper in de zaak van mijn ouders, waar ik ook leerde wat het was om te ondernemen. Ik leerde alle facetten van het vak, zowel dames als heren.

Toen ik 21 was werd ik door mijn vader naar Londen gestuurd om daar bij Vidal Sassoon in de leer te gaan, hij werd gezien als een revolutionair in ons beroep, een soort haarkunstenaar en voor mij een inspirator.

Na jaren op de Binnenweg met mijn ouders te hebben gewerkt nam ik de zaak over. In 1990 huurde ik er een pand bij om een barbershop nieuwe stijl te beginnen. Een traditionele old school barbershop maar met een verschil, de basis van toen gemixed met de service van nu. Het concept begon langzaam vorm te krijgen en het kleine winkeltje met 3 stoelen werd steeds populairder. Tijd voor een verhuizing!

In deze periode leerde ik mijn partner Anne kennen en samen konden we meer aan dan alleen. Zij werkte in die tijd als vormgever. We konden een groot pand kopen aan de Westersingel waar we op de parterre de dames salon konden huisvesten en in het sousterrain de barbershop voor de mannen. Ook kregen we de kans een tweede barbershop te openen in Hotel New York.

10 Jaar geleden hebben we onze vestiging in het centrum verkocht en werken fulltime aan NYB. Ik zie mij zelf op het moment meer als ondernemer dan alleen barbier. Alles hebben wij in eigen beheer, naast begeleiding van onze 6 medewerkers doen Anne en ik samen de administratie, management, concept uitvoering, reclame, social media, vormgeving, webshop, productontwikkeling en alles wat verder nodig is om de toko te laten draaien.

 

Hoe onderscheiden jullie je?
Wij onderscheiden ons door dicht bij onszelf te blijven ondanks de hype en proberen om alleen de dingen te doen die we aan kunnen en leuk vinden. Ook zie ik mijn vakgenoten niet als concurrenten maar deel ik graag onze kennis en jaren lange ervaring om samen met anderen ons mooie beroep op hoog niveau te houden. Dankzij dit alles hebben we veel contacten wereldwijd met collega’s en worden dus ook al een aantal jaren overal uitgenodigd om te werken op barber evenementen of gewoon als gast.

Wat betekent Rotterdam voor jullie zaak? Meer dan gewoon de stad waarin jullie zitten?
Rotterdam is mijn stad! De dynamiek, een echte werkstad met mooie winkels en goede horeca… Ik ben een trotse Rotterdammer! Ik vind het extra stoer dat onze zaak zich bevindt in het midden van dit alles. Ik deel graag mijn ervaring met andere Rotterdamse ondernemers op het moment dat ze bij mij in de barberstoel zitten.

Jullie zijn veel meer dat gewoon een kapperszaak, Corleone bijvoorbeeld. Vertel! 
Wij verkopen vanuit een distributie centrum in Rotterdam een serie producten die bij barbershops over de hele wereld worden gebruikt. Dit doen we onder ons ons eigen label, Corleone Barbersstuff. Een stoer mannenmerk met o.a. een haarpomade (dit is een product om je haar strak in model te houden), shampoo, barbiersjasjes en vintage look barber capes. Op het moment wordt er door ons ook druk gewerkt aan de ontwikkeling van een klassieke eau de cologne.

Zijn er toekomst plannen met de zaak / het merk?
Er is geen directe opvolger binnen de familie dus is mijn team een belangrijke schakel om de onderneming draaiende te houden. Wat betreft het label Corleone, we zijn nog niet echt klaar met ontwikkelen en uitbreiden. Werk aan de winkel!

The GoodPeople en de New York Barbershop – waar ligt volgens jullie de connectie?
Mode, vernieuwing, klantgerichtheid, hospitaliteit en een eigen smoel.

Om even onze stad verder te belichten – jullie favoriete plaatsen in Rotterdam? 
Doordeweeks het centrum. We hebben net een nieuw appartement gekocht op 31 hoog met uitzicht over heel Rotterdam, midden in het Rotterdamse stadsleven. Ik ga graag uit eten met mijn gezin of ergens een terrasje pakken. In het weekend ben ik ook vaak te vinden op ons eiland op de Bergse Plas waar ik in ons zomerhuis afgesloten ben van de drukte en alleen kan zijn.


www.newyorkbarbershop.nl
www.newyorkwebshop.com
www.corleonebarbersstuff.com

Het team van The New York Babershop staat elke dag voor jullie klaar en draagt als onderdeel van hun barbier kostuum The Bite in verschillende kleuren.